Evropska unija i kompanija “AstraZeneca” nisu uspjeli da postignu napredak u razgovorima o odloženim isporukama vakcina protiv koronavirusa, saopštila je povjerenica Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

“Žao nam je zbog kontinuiranog nedostatka jasnog plana isporuke”, navela je Kyriakides u objavi na Twiteru.

Ona je istakla da EU od “AstraZenece” traži jasan plan za brzu isporuku doza koje je taj blok rezervisao za prvi kvartal ove godine, prenosi Reuters.

EU vrši pritisak na “AstraZenecu” da isporuči više doza svoje vakcine iz fabrika u Evropu i Veliku Britaniju, nakon što je kompanija saopštila da će doći do odlaganja, što će poremetiti plan imunizacije u EU.

Kyriakides je dan ranije odbacila argumente koje je u intervju dao predsjednik uprave “AstraZenece” Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će kompanija dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obaveze, ali da je to ne obavezuje na tačno određene vremenske rokove za isporuke vakcine.

“Takav stav nije ni korektan, ni prihvatljiv. Unaprijed smo platili kako bismo osigurali da kompanija preuzme obavezu da proizvede određenu količinu doza vakcine i prije odobrenja za upotrebu. Odbacujem logiku ‘ko prvi dođe – njegovo je’, to može funkcionisati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor”, istakla je Kyriakides.

Prema izvorima iz Evropske komisije, “AstraZeneci” je odobren iznos od 336 miliona eura, od čega je značajan dio već isplaćen.

Kao odgovor na kašnjenja, Evropska unija bi mogla ograničiti izvoz vakcine proizvedenih na njenoj teritoriji.

Kyriakides je naglasila da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.