Lejla Tanović, četverostruka balkanska i 14 puta prvakinja Bosne i Hercegovine u biciklizmu, nastupom na utrci Sudtirol Sunshine započet će novu sezonu.

Utrka je najvišeg ranga Međunarodne biciklističke unije (UCI), odnosno HC kategorije, a bit će održana 10. i 11. aprila u Italiji, tačnije u Nalsu. Nastup na utrci potvrdile su najbolje biciklistkinje svijeta, pa bh. takmičarku očekuje veliki izazov.

“Naš plan je bio da startam na jednom ili dva pripremna takmičenja prije nastupa na utrci u Nalesu, međutim radi problema izazvanih koronarvirusom to nije bilo moguće. Zimske pripreme protekle su veoma dobro te sa uzbuđenjem očekujemo novu sezonu u kojoj smo ciljeve postavili veoma visoko. A, svakako da je jedan od njih ispunjenje norme za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju”, rekla je Tanović.

Ona je nastupima u protekloj sezoni iznenadila svjetsku biciklističku javnost, kada je sezonu završila na sedmom mjestu Međunarodne biciklističke unije.

“Način na koji je Tanović odradila zimske pripreme, a koje su zasigurno bile najzahtjevnije u njenoj karijeri, daje nam za pravo da i ove godine očekujemo sjajne rezultate na svjetskom nivou. Na utrci u Nalsu nas očekuje mali svjetski kup, tako da će to biti sjajna prilika da vidimo na čemu moramo raditi prije prvih najbitnijih nastupa u ovoj sezoni, a to je Svjetski kup u Albstatdu početkom petog mjeseca i Evropsko prvenstvo koje se održava sredinom šestog mjeseca”, kazao je trener bh. biciklistkinje Amar Njemčević.