Nakon što je direktorica “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević izjavila da je za prva tri mjeseca plaćeno skoro 3 miliona dolara više zbog toga što nisu prešli na “Turski tok” od 1. januara, reagovali su iz Kompanije “BH gas”, istakavši da je upravo ona potpisala aneks zbog kojeg je trošak bio veći.

“Trošak kupljenog plina za januar 2021. godine zbog neprelaska na ‘Turski tok’ je bio veći za 1.073.227 američkih dolara. Kada je riječ o trošku kupljenog plina za februar 2021. godine također zbog neprelaska na ‘Turski tok’ trošak je bio veći za 937.701 američkih dolara. Za prošli mjesec (mart) taj trošak je bio veći za 987.800 američkih dolara. Ukupno, FBiH je u prethodna tri mjeseca platila plin skuplje za 2.998.729 američkih dolara zbog transporta Mađarskom rutom, nego što bi tu istu količinu platila da je već od 1. januara 2021. godine prešla na Turski tok. Za mene je taj podatak zaista poražavajući”, rekla je danas Hadžialjević.

Iz “BH Gasa” su poručili da ne mogu da vjeruju “dokle ide sljepilo gospođe Hadžialjević”.

“To pokazuje činjenica da je aneks sa ‘Gazprom Eksportom’ potpisala upravo Hadžialjević i istim precizirala da za prva tri mjeseca primopredaja gasa će biti upravo na mađarskoj ruti. Pa ako je to za nju poražavajući podatak onda možete misliti koje je ovo iznenađenje za ‘BH-Gas'”, naveli su iz te kompanije.

Kako su rekli, Hadžialjević potpisala navedeni aneks, te svojevoljno pristala da plati više.

“Sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. ‘BH-Gas’ to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa ovih 3.000.000 dolara na koje je ‘Energoinvest’ pristao”, navedeno je u saopštenju koje potpisuje direktor “BH Gasa” Jasmin Salkić.