Gas Promet Pale obavijestio je BH-Gas da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, na širem području sela Roćević.

BH-Gas je prvobitno obaviješten da će sanacija mjesta curenja prirodnog gasa biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi, zbog čega će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa, prema pisanim informacijama iz Gas Prometa Pale, saopćeno je iz BH-Gasa.

Sanacija i zamjena cijevi će biti izvršena u petak 5. februara, a potpuna obustava isporuke prirodnog gasa, prema informacijama Gas Prometa Pale, će biti u periodu od ranih jutarnjih sati u petak sa projekcijom da će obustava trajati do 24 sata od te potpune obustave isporuke.

Kako je saopćeno, BH-Gas će odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi potrošači koji mogu – da pređu na alternativno gorivo dana 5. februara, čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima.

“BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 5. februara. Međutim, gotovo je izvjestan scenario da će tokom 5. februara 2021. godine svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje”, ističe se u saopćenju.

U slučaju trajanja radova duži vremenski period, preko 24 sata, nema dileme da će potrošači svo to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH-Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje, kada je potrošnja gas manja u cijeloj BiH, navodi se u saopćenju.