Kad u korist građana izdvojite 18 miliona KM, kao što su Vlada FBiH i BH-Gas to uradili za sve distrubutivne kompanije, a ne 8 miliona KM, tada možete uzeti da pričate šta želite, poručuju iz BH Gasa Vladi KS.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić obratio se saopštenjem u kojem je reagovao na izjave ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Srđana Mandića na današnjoj press konferenciji Vlade KS o rješavanju problema zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo .

Mandić je rekao kako su ostavljeni da se sami bore s ovim problemom. Podsjetio je kako im nisu pomogli ni prošle godine kada je Vlada FBiH podržala BH-Gas najavom o povećanju cijene gasa za oko 29 posto, uprkos tome što su ih molili da to ne čine i pozivali na sastanke.

“Da smo ispoštovali i proveli njihovu odluku, cijena gasa bi bila 25 posto viša, ali tada je Skupština KS jednoglasno podržala prijedlog Vlade KS da se ta cijena subvencionira i na to smo potrošili osam miliona KM. Dosta toga smo mogli tim iznosom kako bismo proveli mjere u borbi protiv zagađenja samo da je bilo razumijevanja BH-Gasa i da su zajedno s nama pristupili rješavanju problema”, rekao je Mandić.

Regirajući na ovu izjavu Salkić poručuje da ministar Mandić “po ko zna koji put proziva BH-Gas i tom prilikom iznosi tvrdnje koji nisu u nikakvoj vezi sa pomenutom problematikom, niti su tačne”.

Salkić poziva da se pojedini dužnosnici Vlade KS ne sakrivaju iza svog neznanja i nepoznavanja materije o kojoj govore, a kako bi prikrili svoje loše poteze i nerealizovana obećanja prema građanima KS.

Kao ilustraciju daje slijedeći podatak:

  1. godine KS je isporučeno 152 mil. Sm3 i tada je veleprodajna cijena gasa iznosila 820 KM/1000 Sm3.
  2. godine KS je isporučeno 137 mil.Sm3 i odlukom Vlade KS veleprodajna cijena je zadržana na nivou 495 KM/1000 Sm3.

“BH-Gas, odnosno Vlada Federacije BiH je utrošila 18 miliona KM u svrhu amortizovanja povećanja ruske cijene prirodnog gasa za sva distributivna preduzeća. Nakon što je došlo u pitanje redovno plaćanje obaveza prema ruskom isporučiocu cijena gasa je povećana, ali isto tako i smanjena od 01.01.2020. godine”, navodi Salkić.

Kako je saopćeno na press konferenciji, Vlada Kantona Sarajevo će održati sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasada kako bi od istih tražila finansijsku pomoć, navodi se.

“U isto vrijeme Vlada KS je od ukupnih 8 miliona KM predviđenih za subvencioniranje potrošača prirodnog gasa potrošila milione KM subvencionirajući te iste međunarodne organizacije i ambasade, i druge insitucije, iako su finansijski sposobne da podnesu punu cijenu prirodnog gasa”, navodi Salkić.

“Ovom prilikom želimo upoznati javnost da Vlada Kantona Sarajevo nije ništa “molila” BH-Gas, već je BH-Gas početkom 2019. godine pozvao predstavnike Vlade KS u prostorije BH-Gasa i tad im je transparentno predočeno i koliko će cijena biti povećana i za koji vremenski period. Tom prilikom predstavnici Vlade KS nisu imali nikakav prijedlog niti je naknadno BH-Gasu upućen bilo kakav dokument s ciljem utvrđivanja zajedničkih stavova po ovom pitanju.

Na kraju, a kako učesnici press konferencije niti znaju problematiku gasa niti žele da znaju, pozivamo ministra Mandića da prestane obmanjivati javnost, te im poručujemo da kad u korist građana izdvoje 18 miliona KM, kao što su Vlada FBiH i BH-Gas to uradili za sve distrubutivne kompanije, a ne 8 miliona KM, tada mogu uzeti slobodu da pričaju šta žele i kako žele, navodi sa se u saopštenju iz BH GASA, koje je potpisao direktor Jasmin Salkić.