Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Mustafi Ceriću, bivšem reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog neprimjerenog verbalnog napada i etiketiranja Nedima Pobrića, novinara portala Faktor sa sjedištem u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju, kao kolumnista portala Pressmedia, Cerić je pisao o rezultatima izbora u Crnoj Gori i tom prilikom novinara Pobrića prozvao agentom KOS-a, iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, te mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH.

“Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje postupak gospodina Cerića, smatra ga direktnim ugrožavanjem sigurnosti novinara Pobrića, kao i nedopuštenom zloupotrebom slobode izražavanja radi profesionalne diskreditacije Pobrića i novinara Faktora. Upravni odbor BH novinara podsjeća Cerića i uredništvo portala Pressmedia kako sloboda izražavanja i pluralizam mišljenja podrazumijevanju vođenje argumentovane debate o temama od javnog značaja, i to u duhu tolerancije i uvažavanja drugačijih stavova, kao i poštivanja profesionalnog i ljudskog dostojanstva”, kaže se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara poziva uredništvo portala Pressmedia da sa puno više uredničke odgovornosti i poštivanje ostalih postulata novinarske etike objavljuju komentare svojih kolumnista, te spriječe korištenje medijskog prostora za ad hominem uvrede novinara drugih media, uključujući i izlaganje njihovih života opasnostima.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako iznošenje vlastitog mišljenja i pisanje autorskih komentara u medijima ne znači da kolumnisti i novinari mogu iznositi neistine o drugima, diskreditovati ih u javnosti ili na drugi način ugrožavati sigurnost i dostojanstvo novinara i svih drugih građana.

“Takva su postupanja protivna temeljnim vrijednostima demokratskih društva i predstavljaju zloupotrebu prava na slobodu izražavanja”, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.