Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, upućene redakciji portala Capital iz Banjaluke i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Capitala, Duško Perović je uputio putem telefona, vrlo brzo nakon što je ovaj portal danas objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji “Comsar Energy”, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3” u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, navodi se u saopćenju UO Udruženja BH novinari.

Perović je, također, zaprijetio da će on sam “zatvoriti” portal Capital, ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije “Comsar Energy”, te naglasio kako će ovaj portal brzo “završiti sa radom”, a urednik Vukelić “neka se seli na Mars”.

Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske mora odmah pokrenuti istragu i poduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade Republike Srpske koji trenutno živi u Moskvi. Istovremeno, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Vlade Republike Srpske i premijera Radoslava Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanja njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo.

O prijetnjama redakciji Capitala, Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući Ambasadu Rusije u Bosni i Hercegovini, budući da su ove prijetnje upućene sa teritorije Ruske Federacije, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.