Bosanskohercegovački paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodičem Muhamedom Trleom, učestvovat će na Juniorskom paraatletskom prvenstvu u švicarskom Nottwilu od 1. do 4. augusta. Ovo je prvi put da naša zemlja ima svog učesnika na ovom prvenstvu.

Bojčić će se takmičiti u disciplini 100m u kategoriji T11 (potpuno sljepilo), saopćeno je iz Atletskog kluba Novi Grad.

“Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala. Zahvaljujući njemu u Nottwilu se vijori naša zastava. Zato ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti”, poručio je trener Elmir Ćerimagić.

Bh. delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko paraatletsko prvenstvo, gdje su danas odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju “Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

Nastup našeg sprintera na rasporedu je u petak.

“Do tada ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u Bosni i Hercegovini nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad i, u konačnici, što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život”, ističe trener Ćerimagić.

U Bosni i Hercegovini ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među kojima je oko 550 osoba sa sljepilom.