Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, Edita Đapo i Jasmin Emrić pozvali su danas Vijeće ministara BiH i sve koji mogu pomoći da se uključe u rješavanju problema odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu o temi “Trgovska gora – odnos institucija i naredni koraci”, Magazinović je rekao da je nedavno u Vijeću ministara učinjeno nekoliko koraka naprijed.

“Posljednjih nekoliko mjeseci učinjeno je više nego proteklih godina. Nemam odgovor zašto je i institucijama trebalo ovoliko vremena da se pokrenu stvari”, istakao je on.

Magazinović je podsjetio da je Vijeće ministara trebalo formirati tim koji bi branio interese, ali da je taj proces stao jer je ministrica (vanjskih poslova Bisera) Turković stavila veto sa argumentom da se gomilaju timovi.

“Turkovićeva je neinformisan ministar, budući da se pozvala na formiranje grupa. To da Hrvatska ništa ne radi je netačno”, rekao je on.

Magazinović je postavio pitanje da li treba platiti eksperte ili se osloniti na one koji misle da znaju, a ne znaju.

“Odbrana BiH nema cijenu. Turkovićeva je upala u zamku. Mislim da je izabrala potpuno pogrešnu temu da popravi svoj imidž”, smatra on.

Magazinović je rekao da zvanične komunikacije sa Hrvatskom nema, jer Hrvatska ignoriše BiH.

Poslanik Jasmin Emrić istakao je da problem odlaganja otpada na granici sa BiH traje više od 20 godina.

“Postupak u vezi sa lokacijom je vođen godinama. Kada je politički otpor bio toliki, onda je Hrvatska političkom odlukom odredila gdje će skladištiti nuklearni otpad. Za tu lokaciju se određuje Trgovska gora jer je najmanje bila branjena. Druga područja su imala svoje predstavnike u Saboru i ostala je Trgovska gora. Mi smo tada na lokalnom nivou protestovali, upozoravali institucije na problem”, naglasio je Emrić.

On je poručio da se dolina Une ne smije devastirati.

“Do danas institucije lutaju, nemamo strategiju. Iako smo jednoglasno usvojili rezoluciju, Vijeće ministara nije reagovalo. Sada se otvaraju bespotrebne diskusije o imenovanju ekspertskog tima. Moramo zaštiti građane BiH”, istakao je Emrić.

Đapo je rekla je da je na jednoj od sjednica Vijeća ministara, koordinacijski tim predložio formiranje ekspertskog tima.

“Kada studija koju izrađuje Hrvatska bude završena, biće kasno da reagujemo. U isto vrijeme trebaju raditi naši eksperti i zato je bitno formirati radne grupe. Mislim da nema potrebe praviti opstrukcije u vezi sa pravljenjem tima. Takav angažman nema cijenu”, ocijenila je ona.