BHRT je pripremio cijeli niz programskih sadržaja obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, poput serijala “Uspomene”,”Generacije”, a 11. jula program BHRT počinje u 9 sati ujutro i trajaće do 14 sati, do završetka dženaze i ukopa devet žrtava genocida, rekao je urednik Specijalnih programa BHRT- a Benjamin Butković.

BHRT priprema niz programskih sadržaja povodom obilježavanja 25. godišniice genocida u Srebrenici, kao jednog od najznačajnijih projekata u našoj kući, a urednik Specijalnih programa BHRT – a Benjamin Butković koji i ove godine vodi računa da naša kuća na najbolji način odgovori na ovaj zadatak o programu BHRT-a posvećenom ovom događaju, govori u “Jutru za save” BHRT-a:

Serijal “Uspomene” i “Generacije”

“BHRT je počeo svoj programski ciklus već krajem juna, nekim programskim sadržajima. Od 1. emitiramo serijal priča pod naslovom “Uspomene”, gdje preživjeli članovi porodica i žrtve genocida govore o svom dopinosu u akciji koju je pokrenuo Memorilalni centar,a to je doniranje predmeta koji se dovode u vezu sa ubijenim žrtvama genocida i stvaraju na taj način jedna fundus koji će podsjećati nas i sve generacije koje dolaze poslije nas na to što se događalo u julu 1995. godine. U najkraćem, producirali smo približno 300 minuta novog programa. Imamo nešto programa koji će, s obzirom da je bio samo premijerno emitiran, biti reprizno prikazan kako bismo podsjetili gledatelje na to šta smo radili proteklih godina.

Između ostalog, napravili smo i jednu dokumentarnu priču pod naslovom “Generacije”, sa onima koji su rođeni te 1995. godine u Srebrenici ili potiču iz Srebrenice,a rođeni su negdje drugo zbog okolnosti koje su u Srebrenici vladale te godine. Jedna od priča je i retrospektiva poruka koje smo čuli na obilježavanjima godišnjica genocida od 2004. pa do prošle goidne. Cilj nam je bio da podsjetimo na to da i dalje žrtve dobijaju poruke podrške. Međitim, u njihovom statusu se malo toga mijenja i nekako se čini da s vremenom oni ne dobivaju onu pažnju koju bi trebali i koju zaslužuju. I , nekako se svi događaji u i oko Srebrenice dovode u ravan ceremonijalnog,a jako malo pažnje je posvećeno onima koji su stvarni akteri te priče i one na koje bi trebala da bude usmjerena ta pažnja.

Brojni kulturni programi

Pored informativnog programa, koji je u najvećem obimu posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, i drugi programi su uključeni u Projekat, tako da će u programu biti prikazani dokumentarni i igrani filmovi. Izdvojili bismo i priču o Safetu Zecu:

Zahvaljujući jednoj novoj energiji koja je okupljena u krugu Memorijalnog centra Potočari, dolaskom novog direktora, pojavili su se ljudi , pojavile su se ideje kako na najbolji način okupiti sve ono što je kreativno i što može na sebi svojstven način okupiti i proizvesti programe i sadržaje koji pokazuju pijetet prema žrtvama. Tako da, ove godine, imali smo svečano otvaranje izložbe “Exodus”, iz opusa Safeta Zeca. Ta izložba je samo jedan od segmenata unutar programa obilježavanja 25. godišjice genocda u Srebrenici. Biće još nekih sadržaja, poput performansa “Što te nema” , poput izložbe fotografija poznatih svjetskih idomaćih fotografa, poput Zijaha Gafića, Rona Haviva itd . Reditelj Dino Mustafić radit će sa Simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta koncert pod naslovom “Fatima”, tako da postoji čitav spektar sadržaja iz različitih oblasti koji će ove godine biti posvećeni obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a BHRT će svojim kamerama sve to prenijeti svojim gledateljima, kaže Butković.

Uticaj pandemije korona virusa

O uticaju pandemije korona virusa na oblježavanje godišnjice genocida, Butković kaže:

Što se same organizacije tiče, ona je sve vrijeme fokusirana na poštivanje mjera prevencije pandemije. Sve aktivnosti koje se provode provode se uz striktnu naznaku svim učesnicima da moraju poštivati propisane mjere zaštite-nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija, držanje odstojanja, izbjegavanje fizičkog kontakta. Organizatori su se ove godine potrudili da osiguraju i svojevrsnu trijažu učesnika programa. Biće nekoliko punktova u samom Memorijalnom centru u Potočarima na kojima će onima koji budu dolazili na komemoraciju i dženazu biti mjerena temperatura, biće dijeljene zaštitne maske, dezinfekciona sredstva. Postojaće čak i mali improvizirani izolatorij ,ukoliko se dogodi da nekome bude potrebna medicinska pomoć i izolacija. Sve to što se u medicinskom smislu radilo, radilo se s otklonom prema prevenciji od korona virusa.

BHRT prenosi sve sadržaje

Što se BHRT-a tiče, uprkos tome što radimo u specifičnim okolnostima, obim naših obaveza se nije smanjio. Naprotiv, zbog načina na koji ćemo sve to tretirati, neke stvari su po svom programskom obimu zahtijevale mnogo ozbiljniji i detaljniji angažman. Komemoracija će ove godine biti specifična. U dvorani u kojoj će se odvijati zvanični skup govoriće samo tri zvaničnika, dok će veliki broj govornika biti prezentiran javnosti putem video poruka.

BHRT će gledaocima prenijeti sve sadržaje:

“11. jula program BHRT počinje u 9 sati ujutro i trajaće do 14 sati, do završetka dženaze i ukopa devet žrtava genocida za koje su porodice dale saglasnost za ukop, rekao je urednik Specijalnih programa BHRT-a Benjamin Butković.