U programu BHT1 od večeras u 20,30 sati redakcija dokumentarnog programa BHT1 premijerno predstavlja jedan od najvećih dokumentarnih projekata BHRT-a posljednjih godina, emitiranjem prve epizode “Bosna u stoljećima pred dolazak Osmanlija“ dokumentarnog serijala “Bosna u franjevačkim ljetopisima”.

Serijal se sastoji od 12 epizoda u trajanju po 25 minuta, zamišljenih i uređenih kronološkim slijedom. Serijal dokumentarnih emisija “Bosna u franjevačkim ljetopisima” bavi se Bosnom i Hercegovinom kakva nam je predstavljena u franjevačkim ljetopisima, kako onim koji govore o vremenu u kojem se piše, tako i onim koji područje naše zemlje obrađuju retroaktivno.

Pojedina razdoblja dokumentarnog serijala ne obuhvaćaju uvijek isti vremenski raspon već su granice određivane prema važnijim političkim i srodnim događanjima. Najveći dio dokumentarnog serijala snimljen je u tri samostana koji su opstali kroz cijelo vrijeme osmanlijske vladavine u ovim krajevima: Fojnici, Kraljevoj Sutjesci i Kreševu.

U serijalu sudjeluju mnogobrojni znanstvenici, publicisti i drugi relevantni sugovornici. Dio dokumentarnih emisija snimljen je u drugim mjestima, poglavito onima gdje su u predosmansko doba postojali franjevački samostani: Olovo, Srebrenica, Prozor-Rama, Zvornik, Visoko, Tuzla, Modriča.

Posljednjih nekoliko epizoda snimane su i u mjestima u kojima su samostani utemeljeni u osmansko doba i to: Dubrave kod Brčkog, Guča Gora kod Travnika, Gorica kod Livna, Jajce, Petrićevac kod Banja Luke, Plehan, te Tolisa.

 1. Bosna u stoljećima pred dolazak Osmanlija
 2. I Bosna šaptom pade…
 3. Prva desetljeća pod osmanlijskom vlašću
 4. Doba najvećeg uspona Carstva: od početka 16. stoljeća do Velikog bečkog rata /1521.-1662./
 5. Veliki Bečki rat i prodor Eugena Savojskog u Bosnu /1683.-1697./
 6. 18. stoljeće, doba krize Carstva, bezakonja i kuge
 7. Ukidanje janjičarskog odžaka i ustanak pod vodstvom Zmaja od Bosne
 8. Bolesnik s Bospora na izdisaju
 9. Hercegovački ustanak i prve godine austrougarske vlasti
 10. Pod austrougarskom okupacijom
 11. U prvoj državi Južnih Slavena
 12. Drugi svjetski rat i doba socijalističke Jugoslavije