Predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) BiH Zoran Bibanović izjavio je danas kako očekuje da će turistički promet u BiH u ovoj godini dostići od 40 do 60 posto od uobičajenog.

Bibanović je podsjetio da je u prošloj godini pad turističkog prometa iznosio oko 79 posto, s tim da su bolje od prosjeka bili posjećeni Neum i planinski centri.

“Ipak, analitičari u evropskom turizmu predviđaju da poslovna putovanja više nikad neće dostići nivo iz 2019. godine, a ta putovanja su u BiH činila oko 28 posto ukupnih posjeta”, kazao je Bibanović.

On je naglasio da turizam u BiH još nije dostigao obim od prije rata, te da je prosjek popunjenosti smještajnih kapaciteta prije pandemije iznosio oko 28 posto, dok se u ostatku Evrope taj prosjek kreće oko 58 posto.

“To ukazuje na veliku sivu zonu u turističkom poslovanju. Turizam Bosne i Hercegovine se iz navedenih razloga i mnogih drugih koji nisu navedeni, teško oporavlja”, kazao je Bibanović.

On je istakao da su, i pored poticaja iz budžeta krajem prošle godine, zbog pandemije izgubljena brojna radna mjesta u BiH, a mnogi objekti za smještaj ni do danas nisu u funkciji.

“Turizam u Bosni i Hercegovini će se oporaviti tek kada se tim sektorom privrede neko počne sistemski baviti i kada se shvati njegov ukupni društveni i politički značaj, a ne samo privredni”, poručio je Bibanović.