Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da će se američka vojna misija u Afganistanu zaključiti 31. augusta, rekavši „brzina je sigurnost“ dok Sjedinjene Američke Države privode kraju skoro 20-godišnji rat.

“Mi nismo došli u Afganistan da gradimo naciju. Afganistanski čelnici trebaju se okupiti i djelovati prema budućnosti”, izjavio je Biden.

Biden je takođe naglasio opravdavanje svoje odluke da okonča američke vojne operacije, čak i dok Talibani ostvaruju rapidno napredovanje u značajnim dijelovima zemlje.

Napor na dodatnom pojašnjavanju svog promišljanja o Afganistanu, dolazi u vrijeme dok su zvaničnici njegove administracije u više navrata pokušali da opravdaju okončanje sukoba odlukom koju je Biden donio nakon što je zaključio da je to „rat koji se ne može dobiti“i da „tu nema vojnog rješenja“.

“Koliko još hiljada američkih kćeri i sinova ste spremni da rizikujete? Ja neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u Afganistan bez ikakvog razumnog očekivanja drugačijeg ishoda”, izjavio je Biden onima koji pozivaju na produženje američke vojne operacije, prenosi AP.