Demokratski kandidat na izborima za predsjednika SAD-a Joe Biden je na korak do pobjede nad republikanskim kandidatom i aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biden ima prednost u većini država koje se još prebrojavaju, a pobjeda u nekima od njih je pitanje trenutka jer mu prednost raste u odnosu na, primjerice, jučer.

U Pennsylvaniji sada o ima prednost od gotovo 30.000 glasova, na 99% prebrojanih glasačkih listića, što se čini kao nedostižna prednost s obzirom na to da je za prebrojati ostalo još oko 90 tisuća listića.

U Georgiji je u prednosti za oko 4000 glasova, također na 99% prebrojanih. Sinoć je Biden povećao prednost i u Nevadi.

Fox News i New York Post, glavni mediji Ruperta Murdocha, počeli su se distancirati od Donalda Trumpa dok se odugovlači drama oko prebrojavanja glasova, prvi put otkad je Trump došao na vlast.

U četvrtak navečer u Phoenixu u Arizoni Trumpovi su pristaše otvoreno uzvikivali “Fox News ne valja” referirajući se na medij za koji se zadnjih pet godina smatralo da je odan predsjedniku.

Fox News je naljutio Trumpa i njegove ljude u izbornoj noći kad je proglasio da je u Arizoni pobijedio Biden unatoč vrlo tijesnim rezultatima.

Drugi mediji suzdržali su se od toga da Bidena proglase pobjednikom u ključnim državama dok se brojanje glasova nastavljalo.

Od te noći, Fox News je i vrlo oprezan u pogledu optužbi za masovnu izbornu prijevaru, koje su iznijeli Trump osobno i njegova kampanja.

“Mi to jednostavno nismo vidjeli. Nije nam to predočeno”, rekao je urednik Fox Newsa Brett Baier o navodnim prijevarama u eteru u petak.

Trenutna prednost Bidena u ključnim državama po podacima zagrebačkog portala Index koji se poziva na Associated Press.

Georgia – 7248 glasova, Pennsylvania – 28.833 glasova, Arizona – 29.861 glasova, Nevada – 22.657 glasova.

Vox i Business Insider Bidena su već proglasili pobjednikom.