Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju i prva je Afroamerikanka i prva osoba indijskog porijekla nominirana na tu funkciju.

Harris će biti prva crnkinja i prva osoba indijskog porijekla nominirana za tako visoku poziciju u SAD-u od strane neke od vodećih stranaka. Iskusna je političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom

Harris je bivša javna tužiteljica s reputacijom žestoke protivnice administracije Donalda Trumpa. Kći imigranata iz Jamajke i Indije u tri je navrata osvajala mandat senatorice iz Kalifornije, a i sama je pokušala osvojiti predsjedničku nominaciju na ovim izborima, snažno kritizirajući čovjeka koji ju je upravo odabrao za svoju sukandidatkinju. U konačnici je snažno podržala Bidena, a u javnosti je prepoznata kao glasna zagovornica rasne jednakosti nakon smrti Georgea Floyda.

Biden će se suočiti s predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima 3. novembra.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući , Trump, republikanac, opisao je Harris kao “moj izbor broj jedan”.

Kamala Harris suprotstavit će se Trumpovom suparniku, potpredsjedniku Mikeu Penceu, 7. oktobra u gradu Salt Lake City, Utah.

Samo su još dvije žene nominirane za potpredsjedničke kandidatkinje za veliku stranku – Sarah Palin od strane Republikanske stranke 2008. i Geraldine Ferraro od demokrata 1984. Nijedna nije završila na osvojenoj listi.