Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden odredio je članove radne grupe za koronavirus, koja će zajednički sačiniti plan borbe protiv pandemije.

Biden je izjavio da je suočavanje s pandemijom jedna od najvažnijih bitaka s kojom će se suočiti njegova administracija.

Među članovima radne grupe ističe se stručnjak za vakcine Rick Bright, koji je podnio prijavu u kojoj je naveo da je premješten na manje važno radno mjesto, jer se opirao političkom pritisku da omogući široku upotrebu hidroksihlorokina, lijeka za malariju koji je predsjednik Donald Trump promovisao kao lijek za liječenje COVID-19.

Među ostalim članovima su doktori i naučnici koji su radili u prethodnim administracijama, uključujući stručnjake za javno zdravstvo, vakcine i zarazne bolesti.

Javno-zdravstveni zvaničnici upozoravaju da nacija ulazi u najgori period pandemije COVID-19 kako se približava sezona praznika, što povećava rizik od brzog prenosa koronavirusa, jer Amerikanci tada mnogo putuju, kupuju i slave s bližnjima.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno se dnevno bilježi više od 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bolnicama u nekoliko država ponestaje prostora i osoblja, a broj preminulih od posljedica raste. Do sada je u SAD-u zabilježeno više od 9,8 miliona zaraženih i više od 237.000 smrtnih slučajeva od COVID-19.