Američki predsjednik Joe Biden odbacio je mogućnost slanja američkih vojnika u Haiti kako bi pomogli u stabiliziranju te karipske zemlje nakon ubojstva predsjednika Jovenela Moisea.

Vršilac dužnosti haićanskog premijera Claude Joseph zatražio je slanje vojnika iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija kako bi pomogli u osiguranju aerodroma i druge infrastrukture.

Biden je kazao da Sjedinjene Države šalju marince kako bi štitili američku ambasadu u prijestonicu Port-Au-Princeu.

– Ideja slanja američkih snaga u Haiti nije, međutim, trenutno na dnevnom redu – izjavio je Biden novinarima na konferenciji za štampu u Bijeloj kući.

Perspektiva slanja američkih vojnika na haićansko tlo naišla je na hladan prijem među grupama civilnog društva i bivšim haićanskim vojnim zvaničnicima.

Sjedinjene Države nastavljaju, ipak, da pomažu u istrazi ubistva Moisea, a veliki broj bivših kolumbijskih vojnika je osumnjičen.

Haićanske vlasti saopćile su da je Moisea ubila u njegovom domu 7. jula grupa ubica među kojima je 26 Kolumijaca i dvojica haićanskih Amerikanaca. Osamnaest Kolumbijaca je uhapšeno i trojicu je ubila policija, prenosi AFP.