Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom današnjeg sastanka u Ženevi poručio da je politika administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) usmjerena ka američkom narodu, a ne protiv Rusije, ističući da je posljednja stvar koju Putin sada želi novi hladni rat.

Biden je na konferenciji za novinare nakon samita u Ženevi rekao da njegova politika nije usmjerena protiv bilo koga, te da je usredsređena na borbu protiv koronavirusa, obnovu američke ekonomije i jačanje veza sa saveznicima Washingtona.

Biden je istakao da je tokom sastanka sa Putinom naglasio da će pitanje ljudskih prava za njega uvijek biti na dnevnom redu i da on, kao predsjednik SAD-a, mora o tome da govori.

Američki lider je ocijenio da je sastanak sa Putinom održan u “pozitivnom maniru”, te da je “uradio ono zbog čega je došao”.

Prema njegovim riječima, razgovor ni u jednom trenutku nije bio žustar, a obojica su izrazili neslaganja u vezi sa određenim pitanjima kada je to bilo potrebno, što su činili “bez preuveličavanja”.

Biden je ocijenio da trenutna situacija u odnosima SAD-a i Rusije nije najbolja, ali da, isto tako, “nije vrijeme za novi hladni rat”.

“Vjerujem da Putin ne želi novi hladni rat”, naglasio je Biden.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je dodao da su tokom sastanka razgovarali i o Siriji, Iranu i Bjelorusiji, kao i o naporima sa ciljem sprečavanja vraćanja terorista u Avganistan usljed povlačenja američke vojske iz te zemlje, javio je “Sputnjik”.