Američki predsjednik Joe Biden sastao se danas s čelnicima Australije, Indije i Japana, grupe koja ima središnji značaj u njegovim naporima na suprotstavljanju rastućoj kineskoj ekonomskoj i vojnoj moći, te poručio da je slobodna Indo-Pacifička regija od ključnog značaja za sve njih.

Bijela kuća saopćila je da virtualni sastanak grupe zemalja, poznate kao Quad, prvi na nivou čelnika, pokazuje značaj koji Biden pridaje zemljama u Indo-Pacifičkoj regiji koje bi se trebale usmjeriti na suprotstavljanje pandemiji koronavirusa, klimatskoj krizi i oživljavanje ekonomskog rasta.

“Slobodni i otvoreni Indo-Pacifik od suštinskog je značaja za budućnost svakoga od nas. Sjedinjene Države predane su saradnji s vama, našim partnerima i našim saveznicima u regiji, na postizanju stabilnosti”, rekao je Biden skupu čelnika iz Bijele kuće.

Japanski premijer Yoshihide Suga izjavio je kako želi da četvorka “ostvari snažno savezništvo u ostvarenju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”.

Indija i Australija također su istaknule značaj regionalne sigurnosne saradnje, koja je ojačana na ranijim sastancima Quada na nižem nivou, prenosi Reuters.