Izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 668.1 milion KM i manji je za 15,84 posto u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz ovih proizvoda u istom periodu bio oko 819,7 miliona KM i manji je za 18,79 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Pokrivenost uvoza izvozom industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u prvih šest mjeseci lani iznosila 78,65 posto, dok je u ovoj godini povećana na 81,51 posto, što se pripisuje smanjenom i uvozu i izvozu, istaknuto je na sjednici proširenog Odbora Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iz Asocijacije naglašavaju da nadležni na svim nivoima vlasti u BiH u narednom periodu moraju dati značaj ovoj grani privrede, s obzirom na to da ona učestvuje sa devet posto u ukupnom spoljnotrgovinskom poslovanju zemlje i jer je prošle godine zapošljavala između 35.000 i 40.000 radnika.

Na sastanku u Sarajevu konstatovano je da su kompanije iz tekstilnog i obućarskog sektora, iako direktno pogođene pandemijom virusa korona i uvedenim mjerama, kako u BiH, tako i u svijetu, ipak priskočile u pomoć zemlji i cjelokupnom stanovništvu, orijentišući se na proizvodnju trenutno najneophodnijih i u ovom periodu najtraženijih proizvoda za zaštitu ljudi.

Kompanije proizvode zaštitne maske, odijela, kombinezone, kape, natikače za cipele, vizire za lice i slično, od čega su značajan dio donirale kako bolnicama, tako i ostalim javnim ustanovama kao pomoć u borbi protiv daljeg širenja virusa korona, navodi se u saopštenju.