U prošloj godini zabilježeno je bolje poštovanje zakona nego prethodnih godina, ali i dalje ima primjera kritičnih praksi, zaključak je učesnika projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne” koji je proveden u Bosni i Hercegovini.

Projekat, čiji je cilj dokumentovanje različitih oblika kršenja Zakona o javnim nabavkama u BiH s ciljem obezbjeđivanja pune transparentnosti, pratio je utrošak od preko 4 milijarde konvertibilnih maraka u javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini tokom tri godine, od čega 1,8 milijardi samo u 2019. godini.

Na današnjoj konferenciji za novinare “Javne nabavke vs. stvarne potrebe građana u BiH u 2019/20. godini”, kako su saopštili monitoring timovi projekta, visina potrošenog novca je direktno proporcionalna netransparentnosti cijelog procesa, tj. što je više novca, netransparentnije se troši.

Zbog nepridržavanja zakonskih propisa, ali i drugih neprihvatljivih ponašanja u postupcima javnih nabavki u BiH, procjenjuje se da godišnji gubici iznose između 400-500 miliona KM. Neki od razloga ovako velikih gubitaka su što se, na primjer, javne nabavke ne planiraju i ne izvode transparentno; „crtaju“ se tehničke specifikacije za preferirane dobavljače IT opreme; postavljaju se previsoki kvalifikacioni kriteriji za ponuđače radova; cijepaju nabavke i time izbjegavaju transparentniji postupci; skraćuju rokovi za dostavu ponuda…

Bosna i Hercegovina, kako se navodi, po tom osnovu godišnje gubi između 400 i 500 miliona KM.

Učesnici u projektu “Da javne nabavke u BiH postanu javne“ su Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, UG „Tender“ Banja Luka, i Media Centar Sarajevo.