Bosna i Hercegovina dobila je prvi laboratorij za digitalnu fabrikaciju – FabLab. Uspostavom FabLab-a, Bosna i Hercegovina se našla prvi put na svjetskoj mapi inovacija i digitalne fabrikacije.

Udruženje FabLab, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetom u Sarajevu, otvorilo je Laboratorij za digitalnu fabrikaciju – FabLab. Namjera FabLab-a je da učini nauku i inovacije pristupačnim svima i podstakne interes naše zajednice za 3D
tehnologijama, kao i uvođenje naprednih digitalnih tehnologija u industriji,javnim organizacijama i akademskim institucijama.

“Bilo kakvu ideju da imaju, ako im treba konsultacija, da li je nešto izvodljivo, mogu da dobiju savjet kod nas. Projekat FabLab-a je primjenjiv na razna područja, naprimjer medicinu. Upravo su FabLab-ovi povodom pandemije pokrenuli proizvodnju zaštitne opreme. To je bio ogroman uspjeh”, kazala je voditeljica projekta FabLab-a Anida Čmančanin.

“Ovo je veoma važno za sve mlade, za budućnost Bosne i Hercegovine. Otvoreno je za svu javnost, osnovnu, srednju školu, zaposleni, nezaposleni, privrednici… svako može doći. Ovdje im možemo pokazati sve zadnje riječi tehnologije i oni to mogu iskoristiti za svoje potrebe”, poručio je Edin Škaljić, osnivač FabLab mreže u BiH.

Iz Udruženja FabLab kazali su da im je cilj da u naredne tri godine uspostave FabLab u svakom većem gradu Bosne i Hercegovine sa lokalnim partnerima, a u narednih pet godina u svakom manjem mjestu.

Ovaj projekat zainteresovanim građanima ponudiće priliku da koriste visokutehnologiju digitalne fabrikacije, steknu znanja i unaprijede STEM vještine. Osim navedenog, otvoriće i nova radna mjesta u BiH. Ideja za uspostavljanje ovakvih laboratorija širom svijeta potiče od svjetski poznatog lidera u inovacijama, Tehnološkog univerziteta iz Masačusetsa, odnosno čuvenog MIT-ja.