Nakon što je novi soj koronavirusa zabilježen u nekoliko svjetskih zemalja, može se očekivati da se pojavi i u našoj zemlji, rekao je za BHT1 Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Pretpostavlja se da već imamo takvih slučajeva, ali da bismo utvrdili da li je riječ o varijanti soja ili ne, neophodno je sekvenciranje virusnog genoma. Istraživali smo ko i na koji način vrši sekvencioniranje i da li PCR testovi mogu da otkriju prisustvo mutiranog soja koronavirusa.

Sekvencioniranje kao dio nastojanja da se poduzimaju odgovarajuće epidemiološke mjere je od izuzetnog značaja. U svijetu je registrirano nekoliko mutiranih sojeva koronavirusa. Britanski, južnoafrički i tzv brazilski soj koronavirusa,koja je razlika i postoji li mogućnost da je neki od njih već pristuan u BiH?

Bosna i hercegovina već je dokazala da je u stanju da sekvencira virus, što je stavlja u jedan uski krug država, pojašnjavaju stručnjaci. Na veterinarskom fakultetu prije nekoliko mjeseci izoliran je prvi bosanskohercegovački soj koronavirusa. Volja za daljna istraživanja postoji, ali traže suradnju zdravstvenih institucija.

A opremu za sekvencioniranje dobio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, potvrdio je direktor te ustanove.

Sekvencioniranje virusa dat će odgovor na brojna pitanja za zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. No ono što je za sada poznato, prema riječima profesora, postojeći PCR testovi u mogućnosti su da utvrde i eventualno prisustvo mutiranog soja koronavirusa.