Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regije kada je u pitanju proizvodnja električne energije za vlastite potrebe. Istaknuto je to na okruglom stolu Bh. odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE.

Novom regulativom predlaže se proizvodnja i potrošnja električne energije na istom mjestu, prvenstveno solarne na krovovima. Ovakvu regulativu donijela je Srbija prošlog mjeseca.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi u Federaciji BiH moguće je ili proizvoditi električnu energiju za plasman u mrežu ili za vlastite potrebe. Eventualne viškove nije moguće plasirati. Iz Bh. odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme objasnili su novu regulativu kojom bi to bilo moguće.

“Po ovim prijedlozima moguće je biti istovremeno i proizvođač i potrošač. Radi se o distribuiranoj proizvodnji električne energije, novom izazovu na koji moraju da odgovore lokalne elektroprivrede koje moraju priključiti i osposobiti ovakve potrošače da regulatorno rade u mreži”, rekao je predsjednik CIGRE BiH Edhem Bičakčić.

Da bi to bi to bilo moguće sprovesti potrebno je donijeti zakonska rješenja. Prozjumeri moraju biti prepoznati u oba zakona, Zakonu o električnoj energiji i Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije.

“Prozjumeri su proizvođači potrošači, radi se o vrlo važnom segmentu demokratizacije tržišta električne energije gdje građani postaju također sudionici u proizvodnji električne energije. To je nešto što postoji u EU, postoji i u Hrvatskoj, u našim legislativama u entitetskim zakonima o korištenju obnovljivih izvora energije taj pojam nije bio prepoznat”, navodi Almir Muhamedbegović, panelista “Uvođenje prozjumera u BiH”.

“Mi ćemo u Republici Srpskoj uskoro ući u proceduru usvajanja zakona o obnovljivim izvorima energije, to je novi zakon kojim na drugi način regulišemo neka važna pitanja iz oblasti zelene odnosno obnovljivih izvora energije i nadam se da će i to biti jedan od doprinosa koji činimo na globalnoj karti kao područje koje ima potrebu da provede energetsku tranziciju”, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja ne plaća penale za emisiju ugljendioksida, koji su danas skuplji od same proizvodnje električne energije iz termoelektrana. To može dovesti u budućnosti do poskupljenja električne energije.

“Ako znamo da će BiH u narednih 10 godina ostati bez 50 posto svog ukupnog kapaciteta gašenjem svih termokapaciteta nekih 1700 megavata, onda je ovo jedini i pravi način kako da distribuiranom proizvodnjom na teritoriji čitave BiH na neki način spriječimo taj ogromni džep koji će se desiti”, upozorava stručnjak u oblasti energetike Amer Jerlagić.

Bez izgradnje Bloka 7 i gašenjem starih blokova Bosna i Hercegovina će umjesto aktivnog izvoznika postati aktivni uvoznik električne energije, poručili su učesnici panela.