Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA – European Food Safety Agency) pokrenula je u jugoistočnoj Evropi kampanju pod nazivom “Stop afričkoj svinjskoj kugi”, s ciljem jačanja svijesti i pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u ovom dijelu Evrope.

Kampanja je usmjerena na države koje je EFSA u prošloj godini prepoznala kao zajedničko “područje od interesa” s obzirom da se nalaze u blizini država u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Iz EFSA-e su naveli da je njihove kampanja dio aktivnosti koje trenutno poduzimaju Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u nastojanju da iskorijene ovu bolest u Evropi, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske poremećaje.

Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja svinja iz uzgoja u zahvaćenom području.

Borba protiv afričke svinjske kuge podrazumijeva saradnju veterinarskih organizacija, lovačkih udruženja, grupa poljoprivrednika, carinskih službenicika, graničnih policija, lokalnih organa, turističkih agencija i putnika u svim ovim državama, kako onim u kojima zaraza već postoji, tako i ovim koje su označene kao granične.

S obzirom na to da epidemija afričke svinjske kuge može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.