Bosna i Hercegovina je na vrhu regionalne ljestvice po smrtnosti od Kovida-19. Ovo su rezultati Evropskog centra za zarazne bolesti u posljednjih sedam dana.

Prema podacima Evropskog centra za zarazne bolesti, koji redovno prati i bilježi brojke zaraženih i umrlih, Bosna i Hercegovina je u posljednjih sedam dana imala više od 260 smrtnih slučajeva, Hrvatska 161, zatim slijede Slovenija, Sjeverna

“Puno parametara bi morali izanalizirati, ali ako gledamo broj oboljelih u odnosu na broj umrlih tu smo u prosjeku manje više kao što svijet ima. Činjenica je da smo u ljetnim mjesecima imali oboljevanja većeg broja mlađih ljudi, a sada imamo starije ljude koji su ranjiviji i zbog komorbiteta i umiru”, ističe pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Međutim, ne radi se samo o pacijentima koji imaju udružena oboljenja. U velikom broju slučajeva najgori ishod – smrt, imali su i zdravi pacijenti, nepušači pa i sportisti.

“Ono što smo mi ovdje primjetili da pacijenti koji imaju povišen tlak, koji su dijabetičari, uz to imaju i povećanu tijelesnu masu, da su skloniji težim komplikacijama i više je takvih pacijenata koji umiru, međutim to nije preduvjet niti su godine preduvjet”, kaže Velimir Valjan, direktor bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” iz Nove Bile.

Činjenica je da za zarazu koronavirusom nema preduslova, nema pravila. No, jedna stvar je ključna, djelovati na vrijeme. Ima li Bosna i Hercegovina i zdravstveni sistem mogućnost to i ispuniti, pitanje je.

“Mi ukoliko na vrijeme dobijemo pacijenta, prepoznamo bolest i damo terapiju, mi onda dozvoljavamo vrijeme za djelovanje lijekova, sprečavamo replikaciju dalje virusa, jer u situaciji kada vam pacijent dođe kasno, gotovo je nemoguće zaustaviti takvu replikaciju virusa u pojedinim slučajevima”, naglašava Ismet Gavrankapetanović, v. d. direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Stopa smrtnosti izračunata u posljednjih sedam dana na milion stanovnika u Bosni i Hercegovini iznosi 8,58. Time je naša zemlja na drugom mjestu, a ispred nas je samo Crna Gora sa 10,1 smrtnim slučajem na isti broj stanovnika, dok Srbija ima najmanji broj – 0,99.