Građani svih zemalja Zapadnog Balkana od danas lakše mogu ulaziti u Austriju. Od danas su na epidemiološkoj “zelenoj” listi i građani Bosne i Herecegovine.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i turiste.

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i BiH, Crna Gora i Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lekove – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson – i Svjetska zdravstvena organizacija – kineski Sinofarm i Sinovak.

Ruski Sputnjik austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne pojseduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom Kovid 19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.

Ukoliko putnik nema nijednu od tri navedene potvrde, on mora da se elektronski registruje prije dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj korona virusa, zbog čega svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji moraju u karantin.

To, inače, od ranije važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Јužnu Afriku.