Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH zapaljena je granatiranjem prije 29 godina.

Prigodnim programom u Vijećnici je obilježena 29. godišnjica od stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismat Ovčina je istakao da treba istaknuti da je Gradsko vijeće nedavno odobrilo inicijativu da se NU BiH s dijelom svojih sadržaja vrati u Vijećnicu.

“Dobar je to korak i mi ćemo sa svoje strane dati potrebni doprinos. Želimo što prije da krenemo u to i očekujemo da gradonačelnica Sarajeva poduzme konkretne aktivnosti po tom planu“, kazao je Ovčina.

Prema njegovim riječima, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je zaboravljena od strane njenog osnivača, alii dalje djeluje i da, kao jedan od simbola kulturnog identiteta, predstavlja bibliotekarstvo BiH u meritornim svjetskim asocijacijama.

Duško Toholj je decenijama radio u Vijećnici i u trenutku njenog paljenja je bio zamjenik direktora.

“Tužno je da se na takav način srozana institucija koja je u onoj staroj državi bila treća po vrijednosti fondova. Imala je 120 zaposlenih i fond od preko dva miliona publikacija“, kazao je Toholj i dodao da je lično s porodicom učestvovao u pokušaju spašavanja bibliotekarske građe iz zapaljene Vijećnice.