Bosna i Hercegovina od MMF-a dobija bezuslovni zajam u iznosu od 300 milona eura, koji je namjenjen, kako se navodi iz MMF-a za oporavak zdravstvenog sistema putem nabavke vakcina, ali i za jačanje ekonomije. Ekonomisti su ipak skeptični da će kompletan novac biti utrošen za pomenute aemjene, pri tom podsječajući na proračunske “rupe” koje se trebaju popuniti.

Novčani zajam MMF-a u vrijednosti 300 miliona eura trebao bi stići krajem avgusta. Novac ide preko SDR alokacija.

Kako je ranije pojasnio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, Andrew Jewell, sredstva su namjenjena za oporavak zemlje zbog pandemije, za nabavku vakcina, i obnovu ekonomije.

“U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opšte SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku”, rekao je Jewell.

Za razliku od predhodnog razgovora o aranžmanu sa MMF-om, u kome je insistirano na provođenju refeormi, za ovaj, koji je bezuslovan, ekonomisti kažu da je vanredni bonus, isti kao onaj tokom svjetske krize 2008. Dodaju, postoji bojazan da dobijeni novac ode za popunjavanje proračunskih “rupa”, podsječajući i na opće izbore iduće godine.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Znamo da budžeti na različitim nivoima, kantonalni, entitestki, djelimično državnog imaju određenih problema u smislu vlastitih fiskalnih prihoda. Ova sredstva dobro dolaze za vlast u ovom periodu jer naredna godina je izborna godina i vjerovatno će im to olakšati planiranje za izbornu godinu, a znamo da se u izbornoj godini dešavaju različite budžetske akrobacije”, kazao je Čavalić.

Oko raspodjele sredstava neminovan je politički dogovor, podsječa prof. Rička. Kaže, ovo je veliki test za BiH u kome se ne bi smjela obrukati.

ŽELjKO RIČKA, ekonomista

“Da se i politički dogovorimo kako podijeliti ta sredstva i koliko kome treba pomoć. Imamo jako mnogo potencijalnih rupa kako to kažemo u budžetima koji nisu ni dokazani. Jer ako ih otkrijemo, valsti onda treba da snose odgovornost zašto se to pojavljivalo. Naše javne finansije mislim da su, da ružno kažem, lažne”, istakao je Rička.

Politički analitičar Asim Metiljević smatra da bi Vijeće ministara trebalo potpisati ovaj povoljni kredit sa 0,7 posto kamate, i rokom otplate od pet godina.

” Na tom novom aranžmanu sa MMF ne insistira Vijeće ministara nego MMF. Riječ je o globalnoj politici prema kojoj bi svaka zemlja što više troši”, rekao je Metiljević.

Novci su namjenjeni za dobrobit građana, zdravstvenu i ekonomsku, ali malo ko od njih vjeruje da će dobrobit zajma osjetiti u svom džepu.

ANKETA

To ima političari da podijele, da raskarataju.

Ja sam izgubio svu nadu u ovu državu tako da, to da se nešto ispravno uradi, čisti sumnjam.

Sve ode lopovima. Nama ništa penzionerima. Slabo. Evo vidite šat radim. 380 penzija, nema.

S obzirom da su stranke na vlasti već okrenuti opštim izborima iduće godine, teško je očekivati skoro provođenje suštinskih reformi koje bi poboljšale život građana.