Po smrtnosti od posljedica koronavirusa Bosna i Hercegovina je prva u regionu i osma u svijetu. Prema prognozama nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu “Vašington”, broj ukupno preminulih do jula bi mogao veći od 10 000.

Od izbijanja pandemije u BiH od posljedica koronavirusa preminule su 6.604 osobe. Samo u zadnja tri dana preminule su 264 osobe. Po mišljenju epidemiologa, glavni razlog velikog broja smrtnih slučajeva je prisustvo mutiranih virusa koji uzrokoju znatno teže kliničke slike u odnosu na prvobitni izvorni virus.

Da propisane mjere daju rezultate primjer je Kanton Sarajevo u kojem je nakon djelimičnog lokdauna i policijskog sata broj novozaraženih u silaznoj putanji.

Prema predviđanjima nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu “Vašington”, Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, međutim, najgore nam tek slijedi. Sredinom aprila i početkom maja. Do jula broj preminulih premašiće 10 hiljada. Sa ovim procjenama slaže se i predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić, koji tvrdi da su epidemiološke mjere, koliko god bile dobre, limitirane u svom djelovanju. Za stavljanje pandemije pod kontrolu potrebna je što hitnija i masovnija vakcinacija, kako situacija ne bi izmakla kontroli.

Za struku nema dileme. Vakcina, i to što prije. Ukoliko ne želimo da u narednu godinu uđemo kao jedina država u regiji u kojoj i dalje vlada pandemija. Valjda su toga svjesni i oni koji vladaju nama i koji su za to vladanje i te kako dobro plaćeni.