Korisnici Javne ustanove “Dom penzionera” Banjaluka danas i sutra biće vakcinisani protiv COVID-19 ruskim vakcinama Sputnik V.

“Za vakcinaciju se do sada prijavilo 93 korisnika od ukupno 139 koliko ih trenutno boravi u Domu, a kontraindikacije su osnovni razlog što se nisu svi korisnici prijavili za vakcinaciju”, saopšteno je iz banjalučkog Doma penzionera.

U saopštenju se navodi se da je vakcinacija veoma važan korak za normalizaciju funkcionisanja ove ustanove.

“Prevencije radi, Dom će biti zatvoren za posjete korisnicima i ulazak trećih lica minimalno tri sedmice do revakcinacije, odnosno u skladu sa epidemiološkom situacijom. Korisnicima je u tom periodu ograničeno kretanje na objekat i dvorište Doma”, navode iz Doma penzionera.

U tom periodu će biti zatvoren restoran i kafe-bar, a hrana i napici će se služiti u sobama.

“Zbog postojanja velikog interesovanja za smještaj u Dom, prijem korisnika se nastavlja u skladu sa preporukama i smjernicama Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka i Instituta za javno zdravlje Republike Srpske”, saopšteno je iz Doma penzionera Banjaluka.

Na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nakon vakcinacije zdravstvenih radnika, počela je vakcinacija zaposlenih i korisnika staračkih domova i osoba starijih od 65 godina.

U taj entitet do sada su stigle 42.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, što je dovoljno za vakcinaciju 21.000 osoba.