Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Vase Simića, rođenog 1985. godine u Zvorniku, zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem iz Srbije, povezao migrante, državljane Egipta, koji su prethodno sa područja Srbije izbjegavanjem graničnog nadzora ušli na teritoriju BiH, a koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva.

Nakon prihvata pet migranata, među kojima i maloljetnog djeteta, optuženi je upravljajući putničkim motornim vozilom u pravcu Zvornika, tokom pokušaja zaustavljanja vozila od strane službenika Granične policije BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao na znak zaustavljanja i nastavivši vožnju velikom brzinom lokalnim putem parkirao se i napustio vozilo, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli ilegalne migrante.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.