Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potpisala je danas, nakon suglasnosti Predsjedništva BiH, sporazum sa Republikom Austrijom o nabavci cjepiva između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Sporazum se odnosi na cjepiva Pfizer/BioNTech.

Riječ je o 200.000 doza koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova.

U pregovorima je sudjelovalo i Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ministarstvo civilnih poslova će preuzeti i druge neophodne aktivnosti kako se na ovu isporuku ne bi dugo čekalo i time nastaviti aktivnosti na što bržem opskrbljivanju stanovništva cjepivima protiv Covid 19”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U završnoj fazi realizacija donacije Narodne Republike Kine

Ministarstvo je navelo i da je u završnoj fazi realizacije donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini, koja bi trebalo da bude realizirana do kraja mjeseca.

Kako je saopćeno, Ministarstvo je u svakodnevnoj komunikaciji sa kineskom stranom od dana najave donacije s ciljem što bržeg dopremanja, carinjenja i stavljanja u uporabu cjepiva koja će biti donirana.

Kako je ranije u razgovoru sa ministricom Gudeljević najavio kineski veleposlanik u BiH Ji Ping, donacija se sastoji od 50.000 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinopharm.

Ministarstvo će o isporuci i primopredaji cjepiva, kao i do sada, blagovremeno informirati javnost, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.