Evropska energetska zajednica prijeti sankcijama našoj zemlji zbog izdatih državnih garancija Kineskoj izvozno-uvoznoj banci Elektroprivredi BiH za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine tvrde da su na sceni neprincipjelni pritisci na našu državu u čijoj pozadini je tržište eleketričnom energijom.

Pravni tim naše države imaće priliku 6. novembra pred Savjetodavnim odborom energetske zajednice braniti odluku bh vlasti da daju garancije Kineskoj izvozno-uvoznoj banci koja finansira izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Za direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača sankcije prema našoj zemlji su izvjesne. Te sankcije ne znače i isključenje BiH iz Energetske zajednice, ali će otežati evropski put naše zemlje.

JANEZ KOPAČ, direktor Sekretarijata evropske zajednice

BiH kao članica EZ, to je jedina međunarodna organizacija evropska da kažemo koja je članica, dokazuje da ne može biti punopravna članica jer je stalno u prekršajnim postupcima, dobro, i drugi imaju prekršajne postupke, ali BiH ima daleko veći broj nego bilo ko drugi.“

U Elektroprivredi BiH pojašnjavaju da planirano saslušanje pred Savjetodavnim odoborom Energetske zajednice 6-og novembra nije prvo, da je jedno takvo saslušanje bilo prije dvadesetak dana na kojem se pokazalo da argumenti Enrgetske zajednice nisu bili prihvatljivi za Savjetodavni odbor, pa je salušanje odgodjeno. Sve ovo u Elektroprivredi tumače kao nepricipijelni pritisak Energetske zajdenice na našu državu.

SENAD SALKIĆ, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH

„Radi se o jednom potpuno neprincipijelnom pritisku da se BiH po svaku cijenu, a iz našeg nekog ugla gledanja potpuno neosnovano, nametnu sankcije zbog izgradnje bloka 7, a u pozadini svega ne stoji niti borba za okoliš niti borba za gašenje termoelketrana na ugalj, jer BiH se na to svakako i obavezala i usvojila nacionalne planove koji idu u tome u prilog, radi se isključivo o borbi za tržište električnom energijom.“

Evropske ekeloške organizacije dižu svoj glas protiv gradnje Bloka 7 TE Tuzla navodeći pri tom da je na zapadnom Balkanu aktivno 16 zastarjelih termoelektrana koje emitiraju zagadjenje ravno zagadjenju koje uzrokuje 250 evropskih termoelektrana.

VLATKA MATKOVIĆ PULJIĆ, Alijansa za zdravlje i životnu sredinu „Heal“

“ Dio problema se odnosi na neadekvatne, na stara postrojenja, na nedaekvatne filtere ili uopće nepostojanje filtera, ako i postoje oni se ne uključuju.“

Profesor okolinske sigurnosti Zvjezdan Karadžin ove tvrdnje smatra upitnim i iznosi kontraargumente. Primjera radi, zemlje Evropske unije su 2017.godine spalile 671 milion tona uglja a 2016-te godine, 12 miliona tona uglja manje. Pema riječima profesora Karadžina ovo su dokazi protiv zagovarane dekarbonizacije u Evropskoj uniji dok se istovremeno vrši pritisak na našu zemlju koja godišnje spali 13,1 milion tona uglja.

Prof dr ZVJEZDAN KARADŽIN, Rudarski fakultet Tuzla

Zamjenom blokova 3, 4 i 5, sa savremenim blokom 7, u kojem je smanjenje emisija 30 puta manja što se tiče sumpordioksida, šest puta manja što se tiče čestičnih materija, i dva puta manja što se tiče azotnih oksida, mi to svodimo u okolinski prihvatljive granice.“

Upravo ovo višestruko smanjenje emisije sumpor dioksida i drugih čestica u zrak iznad Tuzle najvažnije je za gradjane ovog grada koji su decenijama trpjeli posljedice tog zagađenja.