Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec jun 2020. godine iznosi 1.840,87 KM i za 155,66 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april iznosila je 947,00 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i jednaka je iznosu prosječne plate isplaćene u martu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 51,44 odsto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,6 odsto, stanovanje i komunalne usluge 19,1 odsto, higijena i održavanje zdravlja 9,7 odsto, obrazovanje i kultura 2,7 odsto, odjeća i obuća 10,9 odsto, prevoz 6,5 odsto i održavanje domaćinstva 6,5 odsto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, zaključuju iz SSSBiH.