Predstavnici poslovne zajednice smatraju da bi trebalo razmotriti mogućnost masovnijeg testiranja radnika u privrednim granama koje se mogu suočiti s velikim gubicima zbog obustavljanja poslovanja i proizvodnih procesa u slučaju pojave koronavirusa.

Nekoliko preduzeća u Bosni i Hercegovini već ima značajne finansijske gubitke nakon slučajeva zaraze zaposlenih.

Mjesec dana zatvoren pogon u banjalučkoj fabrici obuće uzrokovao je štetu od milion i 500 000KM. Proizvodni proces bio je zaustavljen, a 1200 poslano kućama, jer su dvije radnice bile pozitivne na virus korona.

Nakon takve situacije epidemiološke mjere su, kažu u ovoj fabrici, dodatno pojačane.

MARINKO UMIĆEVIĆ, direktor Fabrike obuće „Bema“

“Dezinfekcija ruku na ulazu restoran i izlazu, na ulazu i izlazu iz pogona. Dezinfekcija radnog prostora svaki dan, špricanje toaleta, hodnika,svega. Svaki drugi dan špricanje vetilatora, radnih mjesta. Potrošili smo tone aerosola i asepsola”.

Strogo provođenje mjera izdatih od entitetskih Zavoda za javno zdravstvo jedini su način da se prevenira obolijevanje radnika. Kada se ono desi privredni subjekti suočavaju se sa velikim problemima.

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ, Privredna komora Republike Srpske

“Ta preduzeća mogu doći u opasnost da zbog na neki način ne pridržavanja propisanih mjera od strane radnika koji mogu svojim uslovno rečeno nemarom da donesu i koronu i sebi i porodici ali i ugroziti poslovanje tih privrednih subjekatakoji su u prethodnom periodu svakako rpetrpjeli veliku štetu.Ovo bi bio značajan udarac za njih”.

U privrednoj komori Federacije BiH smatraju da se trebaju obezbijediti masovnija testiranja kako bi se izbjegao scenario potpunog zatvaranja preduzeća. Ukoliko ne besplatno, da testiranje bude subvencionisano.

Kada virus uđe u kolektiv o testiranjima i konkretnim mjerama odlučuju nadležne higijensko epidemiološke službe. Zavisno od niza okolnosti postupa se pojedinačno, ne univerzalno. A svako samoincijativno, odnosno komercijalno testiranje za osobe koje nemaju epidemiološke i medicinske indikacije u Federaciji iznosi 230KM. U Republici Srpskoj za sada su komercijalni testovi dostupni od 200KM samo za osobe koje rade ili studiraju u inostranstvu.