Poslije Gane, Ruande, Nigerije, i Bosna i Hercegovina ulazi na spisak država kojima su isporučene vakcine putem Kovaksa. Fajzer vakcina odmah će se rasporediti entitetima i Brčkom. U distriktu – presrećni, iako im stiže samo 612 doza Fajzera. Do sada nisu dobili nijednu. Pokušali su vakcine direktno nabaviti, ali, pošto su malo tržište, nijedna veledrogerija nije se prihvatila posla. Plan vakcinacije odavno imaju.

“Imamo 250 zdravstvenih radnika koji će se vakcinisati po prioritetima, od lica koja rade u kovid ambulantama, trijažnim centrima, hirurškim granama i u COVID bolnici. Negdje oko 600 građana, odnosno zdravstvenih radnika moći ćemo vakcinisati. Prema našim evidencijama, ukupno imamo u JZU oko 750 zaposlenih”, kazao je iz Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

Neki ljekari su se vakcinisali u Srbiji. U Brčkom, kao i u entitetima, Fajzerove vakcine koje bi trebale stići u četvrtak koristiće se kao prva doza. Naredne dvije Kovaksove isporuke biće Astrazenekine vakcine, a, kako saznajemo, za revakcinaciju nadležni računaju na Fajzer koji uskoro treba stići preko EU mehanizma. Vakcinacija u Republici Srpskoj već teče u skladu sa preporukama.

“Vakcina proizvođača Fajzer Biontek je planirana za vakcinaciju takođe prioritetnih grupa, s tim što ćemo u određenom segmentu obuhvatiti i osobe sa više hroničnih oboljenja kojima se upravo preporučuje ova vakcina, i na taj način ćemo zaokružiti i taj segment”, istakao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Odgovor o planu imunizacije dobili smo od samo nekoliko kantona. Dok neki još ne znaju ni koliko će vakcina dobiti, drugi imaju preciznije podatke. Kantonu Sarajevo pripašće 21 odsto od ukupne količine Fajzer vakcina za Federaciju.

“Prvi na listi su zdravsveni radnici koji trebaju biti vakcinisani. U Kantonu Sarajevo ima skoro sedam hiljada zdravstvenih radnika, što u javnom što u privatnom sektoru. Svi su uključeni u liječenje COVID pacijenata”, istakla je epidemiolog Aida Pitić.

Bosna i Hercegovina je kroz Kovaks mehanizam naručila i platila milion 232 hiljade doza vakcina. Iz budžeta entiteta i Brčko distrikta izdvojeno je gotovo 13 miliona dolara, a ta količina predviđena je za imunizaciju 20 odsto stanovništva. Prema najavama ministra inostranih poslova Bisere Turković, koju u Ministarstvu civilnih poslova još ne mogu potvrditi, 36.000 doza AstraZeneca vakcina trebalo bi da stigne 29. marta, a 22. aprila još 76.000 doza, takođe kroz Kovaks.