Migranti koji su napustili kamp “Lipa” proteklu noć proveli su pod vedrim nebom, dok su se neki sklonili u jedan neizgoreni šator u kampu. Crveni križ danas im je podijelio obroke.

Migranti koji su juče napustili kamp “Lipa” kod Bihaća nakon paljenja šatora, protekle noći pokušali su da blokiraju magistralni put M-5, zbog čega je morala intervenisati bihaćka policija.

Kako javlja dopisnik BHRT-a, većina migranata koji su boravili u kampu “Lipa” kod Bihaća noć su proveli ispod otvorenog neba.

Situacija u kampu danas je nešto stabilnija, na terenu su pojačane snage i pripadnici a jedinice za Specijalističku podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Većina migranata spavala je pod otvorenim nebom. Neki su se smjestili u šatoru koji nije izgorio, a gdje je bila smještena ambulanta.

Crveni križ Grada Bihaća danas je migrantima koji borave na “Lipi” podijelio jedan obrok.

SELAM MIDŽIĆ, sekretar Crvenog križa grada Bihaća

“Evo mi smo došli danas ovdje na lokaciju Lipa da podijelimo jednodnevne obroke za sve migrante. U narednom periodu ćemo vidjeti šta je plan operativne grupe i na koji način se ponašati u narednom periodu. Što se tiče Crvenog križa mi smo aktivni konstantno i sve što je u našoj mogućnosti ćemo ispoštovati u narednom periodu prema migrantima kao i do sada.

Migranti ne znaju šta će biti s njima, te se žale na uobičajene probleme.

Također se, doduše nezvanično, očekuje da bi tokom dana Gradska inspekcija trebala zapečatiti kamp “Bira” , te da bi kontejneri trebali biti prebačeni u Lipu.

Sudbina migranata još uvijek je neizvjesna .