Ni po koju cijenu migranti neće biti vraćeni u kamp “Bira”, jasna je poruka vlasti Unsko-sanskog kantona. Saglasni su i građani. Nezadovoljni zbog nerješavanja migrantske krize i, kako kažu, maćehinskog odnosa vlasti prema ovom dijelu BiH, svakodnevno protestuju ispred kampova Bira i Miral.

Nakon sastanka ministra sigurnosti BiH i rukvodstva USK rečeno je da se kamp Bira ponovo mora potvoriti i migratnti smjestiti u njega. Građani Bihaća svakodnevno se okupljaju ispred kampa, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odnosom ministra sigurnostiu BiH prema njima. Jer, kako kažu, dvije godine kako je otvoren ovaj kamp, oni trpe posljedice migrantske krize. I danas se ispred kampa okupilo 50 nezadoviljsih građana Bihaća.

I pored pritiska Ministarstva sigurnosti, te stranih zvaničnika, vlasti USK ostaju odlučne da kamp neće biti otvoren. A višak migranata može se smjestiti u Lipu.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

Tražim da se ne dozvoli ni u kom slučaju vraćanje migranata i nema toga u ovoj državi ko može na silu da to uradi. I mislim da su jedini koji imaju moralno pravo da se tako postave grad Bihać, Bišćani i ja kao gradonačelnik Bihaća, koji smo od prvog dana suočeni s migrantskom krizom. Svjesni smo da su to živi ljudi, svjesni smo da imamo taj problem, nismo okretali glavu od toga, tražili smo načine da pomognemo migrantima i sebi, i kad nije valjao Vučijak, mi smo dali Lipu.

Građani se svakodnevno okupljaju i ispred Mirala i oni traže da se taj kamp zatvori i da se migranti izmjeste iz urbanih dijelova. Na sutrašnjem kolegiju USK najavljeni su određeni zaključci u povodu migrantske krize.