Turistički radnici u Unsko-sanskom kantonu upozoravaju da su u prethodna tri mjeseca imali oko 10 posto prometa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sve zbog pandemije koronavirusa.

Situacija je u augustu donekle poboljšana, zahvaljujući projektu turističkih vaučera, za koje je Grad Bihać osigurao 100 hiljada maraka, a UNDP 54 hiljade maraka.

Iako je turistička ponuda Unsko-sanskog kantona bogata, zbog pandemije koronavirusa broj turista je znatno manji, a ugostitelji kažu da sezona nije pohvalna.

DŽENANA BUDIMLIĆ, vlasnica hotela

“Trenutno ovih 15 do 20 dana smo popunjeni, ne možemo se žaliti, ali kad pričamo o mjesecu julu, junu i unazad kako se vraćamo, to je prošlogodišnji promet od nekih 10% znači da ne možemo govoriti o uspješnosti sezone i o nekom našem zadovoljstvu”.

Ipak, turizam u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je poboljšao projekat turističkih vaučera za domaće turiste. U prilog tome ide i činjenica da su vaučeri rasprodani u samo nekoliko dana.

Unatoč mjerama koje je nametnula pandemija koronavirusa, ali i migrantska kriza koja potresa Unsko-sanski kanton već tri godine zaredom brojni sadržaji, nova i drugačija ponuda su nadmašile sva očekivanja, grad Bihać ali i Unsko-sanski kanton stavili na sami vrh turističke ponude u BiH.

ARMIN AMIDŽIĆ, direktor Turističke zajednice Grada Bihaća

“Projekat koji je kasnije nazvan odmori u Bihaću, startao je 1.8 a već 4.8 rasprodali smo sve turističke vaučere tj 600 turističkih vaučera koje smo pustili u prvoj seriji. Možemo reći da je Bihać u tom području u periodu mjeseca augusta definitivno grad koji se najviše spominjao u Bosni i Hercegovini”.

Jedan od primarnih ciljeva ovog projekta je svakako promocija turističkih kapaciteta Grada Bihaća, te privlačenje što većeg broja domaćih turista. Najviše posjetilaca je iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.

ADNAN MEKIĆ, predsjednik Turističkog klastera “Una-Sana”

“S obzirom da znamo kakva je putna komunikacija na području naše zemlje i to je uvijek bilo ono nešto zašto nisu posjećivali ovaj kraj. Vaučeri su učinili baš taj korak naprijed da naši zemljaci dođu i iskoriste priliku i bolje upoznaju ovaj kraj”.

Na raspolaganju je ostalo još 100 vaučera koji će biti dostupni krajem augusta, kako bi se barem djelimično popravila sezona i u septembru.