Bihaćki univerzitet posljednjih nekoliko mjeseci priprema se za novu akademsku godinu. Vlada je odobrila upisne kvote, a prijem dokumenata za upis na neki od sedam fakulteta počeo je prije nekoliko dana. Kakva su očekivanja s obzirom na to da mladi i dalje odlaze, te da ih većina želi upisati fakultet u nekoj od zemalja Evropske unije?

I ove kao i prethodne godine traži se mjesto više na Tehničkom fakultetu u Bihaću. Upisne kvote se u većini slučajeva popune na prvom roku s obzirom na to da upravo za ovaj fakultet vlada najveći interes. Studenti ovog fakulteta kažu kako posao nađu već tokom studija, a o odlasku iz države ne razmišljaju, jer je njihova buduća struka izuzetno tražena na tržištu rada.

“Bez ikakvih problema mogu naći posao u struci tako da inžinjerska struka je postala zadnjih godina izuzetno popularna i tražena, a fakultet je interestantan” kazao je prodekan za nastavu Tehničkog fakulteta u Bihaću Damir Hodžić.

“Pri završetku ovog fakulteta mogu stvoriti svoju budućnost ovdje ali i vani, ma da ja želim ostati i ovdje izgraditi svoju budućnost ali želim poručiti i budućim studentima da gdje god upišu fakultet sami sebi kreiraju sudbinu i da pri završetku bilo kojeg fakulteta ovdje mogu imati širok spektar zaposlenja,” rekla je studentica elektrotehnike i informatike Azra Kapić.

Ipak, brojke govore drugačije, tvrde u kantonalnoj Službi za zapošljavanje. Iako se slažu da su tehničke struke izuzetno tražene, ostale pak i nisu. U prilog tome ide i činjenica da je u Unsko-sanskom kantonu nezaposleno više od 1600 visokoobrazovanih građana, najviše pravnika i ekonomista. Međutim, i ljudi iz brojnih drugih struka su na evidenciji Službe za zapošljavanje.