Grad Bihać, osim prirodnih ljepota, ima i bogatu kulturnu baštinu. Mnogo je historijski značajnih objekata, ali jedna od najmisterioznijih građevina je svakako turbe smješteno u samom centru grada.

Na mjestu stare porušene crkve postojalo je turbe koje je bilo napravljeno od drveta za vrijeme osmanske vladavine.

DINO DUPANOVIĆ, voditelj Historijskog odjeljenja u JU “Muzej USK”

“To drveno turbe koje se nalazilo na mjestu tadašnje crkve je s vremenom zapravo oronulo, da bi nakon dolaska austrougarske vlasti, nakon pada Bihaća, u septembru 1878. godine, bila donesena odluka da se sagradi novo”, rekao je Dupanović.

Novo drveno turbe sagrađeno je 1886. godine. Četiri godine kasnije, sagrađeno je novo od kamena bihacita. Austrougarski arhitekta je sa ovim djelom objedinio otomansku i tadašnju, zapadnoevropsku arhitekturu.

Kao cijeli kompleks u starom jezgru grada Bihaća i ovo turbe je proglašeno nacionalnim spomenikom. Iako postoje brojne legende, historičari kažu da ne možemo sa sigurnošću kazati ko je unutra zapravo sahranjen.

DINO DUPANOVIĆ, voditelj Historijskog odjeljenja u JU “Muzej USK”

“I sama ta priča ko se nalazi pokopan u turbetu je dosta velika nepoznanica, međutim mišljenja sam da se unutra ne nalazi niko pokopan, s obzirom da bi mi to već znali, odnosno morali bi naići na to u nekim historijskim izvorima”, dodao je Dupanović.

Danas, ovo turbe je jedan od najčešćih motiva na razglednicama i fotografijama Grada Bihaća.

ADNAN DUPANOVIĆ, kustos u Gradskoj galeriji Bihać

“Ono je nacionalni spomenik, ali mislim da je trenutno u lošem stanju i mislim da je krajnje vrijeme da se razmišlja o nekoj restauraciji i dovođenju u red. Pogotovo jer Bihać u posljednje vrijeme teži tome da bude turistička destinacija, a mislim da je kulturna baština, osim prirodne ljepote, sigurno adut za razvoj turizma u Bihaću”, naglasio je Dupanović.

Uz brojne znamenitosti, poput Kapetanove kule, ovo turbe je dokaz koliko bogatu kulturnu baštinu ima Grad Bihać.