Uprkos blagom razvedravanju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koje je djelimice utjecalo na smanjenje smoga, brojni građani odlučili su vikend provesti na čistom planinskom zraku. Kao idealno mjesto za odmor i rekreaciju u zimskoj idili, mnogi su odabrali Bjelašnicu.

Bjelašnica danas… skije, sanke, snoubord ili jednostavno šetnja. Turisti, sportisti, rekreativci, ljubitelji prirode, svi uživaju na ovoj planini. Mnogi su na Bjelašnici zbog sporta, ali brojni su i oni koji su, kako su nam rekli, doslovno pobjegli od zagađenog zraka u Sarajevu.

Uprkos nedostatku snijega, iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ’84 poručuju da gotovo sve staze rade. Dodaju, zadovoljni su i brojem posjetilaca.

KENAN MAGODA, direktor KJP ZOI’84

Rade liftovi BX i K1, Y. Tako da smo nadljudskim naporima da ovu sezonu, koliko toliko, dočekamo spremni. Mi trenutno imamo preko 723 skijaša u prosjeku, neračunajući tu skijaše koji su kupili sezonski ski pas. Tu ako pričamo o nekom rastu ove sezone imamo rast od 130 posto.

Oni koji vole skijati pod zvjezdanim nebom, mogu se okušati i u noćnom skijanju. Cijena je 25 maraka, dok uz sezonske karte važi i ova karta.

AZMIR MEMELEDŽIJA, koordinator Ski centra Bjelašnica

To je hit ove sezone, imamo noćno skijanje. Prvi put ove godine koristi se na dvije staze, na dva lifta na BX i K1. Stvarno smo i mi iznenađeni posjetom, svako veče, ljudi su prezadovoljni. Staza Nova koljevka je osvjetljena i to je pun pogodak ove sezone.

Bez obzira na to koju rekreativnu aktivnost odaberete, nećete pogriješiti, jer svjež planinski zrak je nezamjenjiv.