Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su u Bijeloj kući sporazum sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.

Američki predsjednik Trump izjavio je da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.

Potpisivanje sporazuma bilo je zakazano za 17 sati, ali je kasnilo gotovo sat vremena, jer su članovi delegacije Kosova sa zakašnjenjem stigli u Bijelu kuću. Prethodno je objavljeno da dio kosovske delegacije nije zadovoljan sporazumom.

Nakon sastanka u Washingtonu delegacije Srbije i Kosova putuju u Brisel na dalje pregovore.

Sporazum obavezuje Beograd da ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem

Dogovor o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije uključuje obavezu Beograda da prebaci svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, naveli su iz Bijele kuće.

“Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sljedeći način – idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu, pokazaćemo poštovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima“, objasnio je za srbijanske medije Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić je nakon postizanja dogovora insistirao na tome da se radi o bilateralnom, a nikako trilateralnom sporazumu.

“Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli. Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je važno za nas“, naglasio je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Kosovo se obavezalo da će normalizovati odnose sa Izraelom

Potpisani sporazum o ekonomskim odnosima veliki je korak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, izjavio je premijer Kosova Avdullah Hoti.

Hoti je ocijenio da je potpisani sporazum istorijski u smislu važnost kao korak ka konačnom sporazumu dvije države i ka recipročnom priznanju.

Navodeći glavne elemente potpisanog sporazuma Hoti je kazao da je to projekat o autoputu i željeznici Priština-Merdare, velika finasijska podrška malim i srednjim preduzećima, te investiranje u energetiku, donošenjem gasa i izgradnjom termocentrale na gas i gasne mreže.

“Svi ovi sporazumi vrijede više od jedne milijarde eura i imamo obećanje predsjednika Trumpa i njegove administracije da će sve ovo biti realizovano za godinu dana”, kazao je Hoti.

Istakao je da je dogovoreno i recipročno priznanje između Kosova i Izraela i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

“Upravo sam pričao telefonom sa premijerom Netanjahuom u prisustvu predsjednika Trumpa kome sam zahvalio na spremnosti da priznaju Kosovo”, kazao je Hoti.

Premijer je ocijenio da je jako važna vijest priznanje Izraela, jer gotovo tri godine nije bilo priznanja i jako je važna podrška SAD-u Kosovu u pravcu priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije.

Dogovoreno je da Kosovo na godinu dana pauzira učlanjenje u međunarodnim organizacijama, a Srbija da na godinu dana stopira lobiranje protiv učlanjenja Kosova i povlačenja priznanja.