Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog izbora u Bjelorusiji i pozivaju vladu da se suzdrži od upotrebe sile, saopćila je Bijela kuća usred sukoba s demonstrantima u toj zemlji.

“Duboko smo zabrinuti zbog bjeloruskih predsjedničkih izbora. Oštra ograničenja pristupa glasačkim listićima kandidatima, zabrana lokalnih nezavisnih posmatrača i biračkih mjesta, zastrašivanje opozicionih kandidata, a i hapšenje mirnih demonstranata i novinara narušili su taj proces i pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje i suzdrži se od upotrebe sile” ,izjavila je na brifingu sekretarka Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko reizabran je u uvjerljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima, saopćila je Centralna izborna komisija, nakon sukoba kasno sinoć između policije i hiljada demonstranata koji tvrde da su izbori namješteni.

Sudeći po današnjim brojkama komisije, Lukašenko je osvojio 80 posto glasova.

“Najmanje jedna osoba je poginula nakon što ju je udario policijski kombi, a desetine je povrijeđenih u sukobima nakon što su glasačka mjesta zatvorena u nedjelju”, saopćio je predstavnik grupe za ljudska prva Proljeće 96 za Reuters.

Bivši direktor nekadašnjeg sovjetskog kolhoza, Lukašenko, vlada zemljom od 1994. godine.