Bijela kuća je upozorila danas da će Rusija snositi “posljedice” u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog čije se zdrastveno stanju u zatvoru pogoršalo.

“Što se tiče konkretnih koraka koje bismo preduzeli, razmatramo različite vrste kažnjavanja koje bismo nametnuli i neću ih javno otkrivati u ovoj fazi, ali nagoveštavamo posljedice ako Navaljni umre”, izjavio je za američku televizijsku mrežu Si En En savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Prema njegovim riječima, SAD bi se najprije udružile sa Evropskom unijom (EU) i drugim demokratijama širom svijeta kako bi se uvele sankcije kao odgovor što su ruske vlasti koristile hemijsko oružje protiv Navaljnog.

“Kao drugo, obavijestili smo rusku vladu da će ono što se dogodi Navaljnom, kojeg su zatvorili, biti njena odgovornost”, rekao je Saliven.

Navaljni (44) započeo je štrajk glađu prije više od tri nedjelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

Ljekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Njemačkoj liječio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine u zatvorskom kampu Pokrov, oko 100 kilometara od Moskve.