Rebalansom budžeta grada Bijeljina obezbijeđeno je dodatnih 500.000 KM za podsticaj poljoprivredi, s ciljem umanjenja negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, pa će poljoprivredni proizvođači sa područja Semberije ove godine moći da ostvare podsticaje od ukupno 1.600.000 KM, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

“Virus korona, osim na zdravlje ljudi, negativno utiče na privredu. Ogromnu štetu trpe semberski poljoprivrednici koji su u proljeće, krajnjim naporima, uspjeli da obrade njive i počnu proizvodnju, ali sada nemaju osiguran plasman. Redovni kupci iz okruženja se ne pojavljuju zbog epidemije, a s druge strane, domaći kupci nisu u mogućnosti da kupe sve ono što je proizvedeno u Semberiji. Rebalans budžeta i dodatnih 500.000 KM omogućiće nam isplatu maksimalnih iznosa podsticaja”, poručili su iz ovog Odjeljenja.

U saopštenju se ističe da će kroz izmjene programa podsticaja doći do povećanja iznosa sredstava za određene stavke, kao što su stočarstvo i plastenička proizvodnja.

“Neki poljoprivrednici su unaprijed dogovorili otkup proizvoda, ali pitanje je da li će biti zadovoljni otkupnom cijenom. Nadamo se da ćemo povećanjem iznosa podsticaja uspjeti da im koliko-toliko umanjimo finansijske gubitke”, kažu u Odjeljenju za poljoprivredu grada Bijeljina.