Pripadnici Civilne zaštite danas su na Savi kod Bijeljine izveli pokazne vježbe spašavanja na vodi u okviru obilježavanja Svjetskog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da građani Republike Srpske mogu biti ponosi na pripadnike Civilne zaštite.

On je istakao da je jedinica za spašavanje na vodi, koja djeluje pri Civilnoj zaštiti, opremljena najsavremenijom opremom, a da su danas izveli vježbu u sadejstvu sa Helikopterskim servisom Republike Srpske.

Novitović je ukazao da se jedinica i u budućnosti mora dodatno opremati, a njeni pripadnici prolaziti kroz sve treninge.

Šef Odsjeka Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić rekao je novinarima da je ovo prvi put da zajedno sa Republičkom upravom Civilne zaštite organizuju zajedničku obuku što smatra dobrim da bi se vidio stepen koordinacije.

On je dodao da su u vježbama učestvovale sanitetske ekipe bijeljinskog Doma zdravlja Bijeljina.

Vođa specijalizovanog tima za spašavanje na vodi iz Banjaluke Boris Trninić rekao je da su se odazvali na poziv lokalne zajednice i izveli pokaznu vježbu gdje se vidjelo da je i u slučaju vanrednih situacija moguć zajednički veoma uspješan rad.

On je dodao da je ovo dobar primjer i za ostale lokalne zajednice da se priključe, da rade zajedno i pripremaju se po evropskim standardima.

Pokazne vježbe održane su na lokaciji “Stara carina” u Rači kod Velinkog Sela.