Već nekoliko mjeseci inspektori provode pojačane kontrole ugostiteljskih objekata. Kako kažu nadležni u Bijeljini, koja je bila jedno od žarišta koronavirusa, najčešće nepravilnosti odnose se na nepoštovanje dozvoljenog broja ljudi u ugostiteljskom objektu.

Inspektori komunalne policije i odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina svakodnevno sprovode kontrole ugostiteljskih objekata. U prosjeku,dnevno bude obavljeno oko 20 kontrola.

Iz Komunalne policije, koja kontroliše broj ljudi u objektu, korištenje zaštitne opreme i obezbjeđivanje fizičke distance, kažu da su ugostiteljski objekti i dalje najveći problem.

RATOMIR DRAGANIĆ, načelnik Komunalne policije Grada Bijeljina

“Mjere se solidno poštuju, nije to idealno. Najveći su problemi oko mnošenja zaštitne maske, pa distanca se u toku radnog dana po danu poštuje, ali u večernjim satima, pogotovo u dane vikenda, tu ima problema.”

Inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove do sada su obavili oko 5903 kontrole koje su pokazale da situacija nije zadovoljavajuća.

BOBAN JOVIČEVIĆ, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina

“Generalno nismo baš najzadovoljniiji situacijom u ugostiteljskim objektima.Ono što je najveći problem je veći broj ljudi od dozvoljenog.Svijest građana mora biti na malo višem nivou, nedopustivo je da u lokalu u kom je dozvoljeno 100 gostiju bude 400 gostiju.”

I dok inspektori češljaju ugostitelje, oni s druge strane, zbrajaju gubitke. Za većinu hotelijera i ugostitelja ovo je jedna od najgorih sezona.

MILENA STANIŠIĆ, menadžer ugostiteljskog kompleksa

“Ja moram reći da smo mi skoro radili finansijku statistiku i mi do sada težu godiiu nismo imali, čak i u onim periodima kad je bila poplava, i one su bolje nego ova sada, to su milionski gubici.”

Uz to, ugostitelji na razne načine pokušavaju izbjeći kazne.

RATOMIR DRAGANIĆ, načelnik Komunalne policije Grada Bijeljina

“Ugostitelji na području bn, vjerovatno je tako i u ostalim gradovima, su naparvili jednu viber grupu i kad komunalna policija dođe u jedan lokal, odmah ta informacija procuri kroz cijeli grad. Tako da mi možemo doći u jedan, dva objekta zateći da se ne poštuju mjere , ali oni to poslije riješe.”

Kontrole inspektora biće intenzivirane u narednom periodu, imajući u vidu najavljeni treći talas korona virusa. Međutim, i inspektori, kao i ugostitelji,očekuju da će se situacija normalizovati kako bi se vratili svakodnevnim aktivnostima.