Bijeljina će krajem jula ove godine dobiti novu Autobusku stanicu. Međutim, realizaciju ovog projekta prati i problem neriješenog pitanja korištenja novog objekta. Dok se na 10 hiljada kvadrata privodi kraju izgradnja objekta, postoji velika mogućnost da se u njega neće niko useliti.

Izgradnja nove autobuske stanice u Bijeljini mogla bi postati još jedan propali projekat ukoliko se ne postigne dogovor sa prevoznicima o korištenju novog objekta.

MLADEN PETROVIĆ, Direkcija za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina

“Da se uđe ili u tendersku proceduru, da se vidi ko će to da koristi taj objekat.Bilo bi stvarno suludo da se napravi tako ljiep objekat na deset hiljada kvadrata a da nema svog korisnika i da bude kao neki spomenik koji će tu stajati par godina i biti urušen.”

Odluku o tome treba da donese Gradska uprava. Pregovori, koje je započeo prethodni gradonačelnik, nastavljeni su sa prevoznicima.

BOGDAN TADIĆ, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove Grada Bijeljina

“Gradonačelnik je taj koji razmišlja o samoj upotrebi autobuske stanice,već vrši neke pregovore i s tim u vezi on je taj koji treba da donese konačno rješenje i nađe pravi model kako bi autobuska stanica zaživjela.”

Međutim, zbog komplikovanih imovinskih odnosa rješenje nije ni na vidiku. Jedina autobuska stanica u Bijeljini izgrađena je na privatnom zemljišta najvećeg semberskog prevoznika kome, kako kaže, ne pada na pamet da se iseli sa svog i plaća zakup u gradskom objektu.

PANTELIJA MITROVIĆ, najveći semberski prevoznik

“Ovdje je urađena kapitalna greška da se nisu dogovorili s nama koji smo vlasnici autobuske i bavimo se tom djelatnošću, pa tek onda da se ide u izgradnju autobuske. Pravo da vam kažem ne pada nam na pamet da plaćamo uakupninu, da idemo iz svog i plaćamo zakup.”

Nadležni ističu da najveći prevoznik, kao vlasnik autobuske stanice, ima prioritet u pregovorima. Ponuđena su i rješenja.

MLADEN PETROVIĆ, Direkcija za izgradnju i razvoj grada

“Naravno da je sve stvar nagodbe i da bi se mogla napraviti nagodba uz primjenu regulacionog plana na lokaciju i nadoknadu koja se procijeni kao relevantna.”

PANTELIJA MITROVIĆ, najveći semberski prevoznik

“Sa gradonačelnikom petrovićem sam prije mjesec i po imao razgovor i ostalo je da se na sto stave ti neki prijedlozi.”Mi smo spremni na razgovor, ali ako se ne dogovorimo, u krajnjem slučaju mogu biti dvije autobuske stanice.”

Cijela situacija trebalo bi da bude razriješena u narednih nekoliko mjeseci,tačnije, do kraja jula, kada je najavljen završetak izgradnje novog objekta ukoji će biti uloženo 3,2 miliona maraka.